fi gb de ru

Choose language

Ohjeita ratsastamaan tulijoille

Vaellustalli Wanha Raatesalmi varausehdot ja tallin säännöt sekä ohjeita ratsastamaan tulijoille

Varaukset

Varaukset ja kyselyt tehdään soittamalla numeroon 040-1502 606 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen varaukset(at)wanharaatesalmi.fi Mikäli emme vastaa olemme todennäköisesti juuri hevosen selässä tai pitämässä tuntia. Soitamme kuitenkin takaisin, heti kun vapaudumme. Voit laittaa meille myös tekstiviestin tai varata maaston laittamalla viestin Facebookin kautta.

Varausta tehdessäsi kerro: 

 • Mitä toiveita sinulla on
 • Tuletko yksin vai porukalla. Huom! Ilmoita aina, jos ratsastajissa on mukana lapsia!
 • Onko kyseessä esim. polttariporukka tai jokin muu erityinen tapahtuma
 • Kuinka kokenut ratsastaja olet itse ja kuinka kokeneita ovat mahdolliset muut kanssasi tulevat ratsastajat. Ole rehellinen ja realistinen, näin varmistamme sinulle ja ryhmällesi turvallisen ja onnistuneen ratsastuskokemuksen.
 • Kokenut ratsastaja hallitsee hevosen kaikissa askellajeissa (käynti, (töltti), ravi ja laukka)ilman ohjeistusta. Hän osaa itse varustaa hevosen.
 • Aloittelijaksi lasketaan kaikki muut
 • Mikäli varaat ratsastusta ryhmälle kerro, onko ryhmässäsi lapsia, aikuisia, miehiä, erityisen pieni tai suurikokoisia ratsastajia ja millainen ratsastuskokemus jokaisella on takanaan. 
 • Painoraja ratsastajalle on 90kg. Kysy tarvittaessa lisätietoja ohjaajalta varausta tehdessäsi.
 • Kerro myös, jos on jotain muuta erityistä, esim. laukkapelko tai olet hiljattain pudonnut selästä. Myös mahdollisista sairauksista tulee kertoa.

Pakkasrajasta: Meillä ei ole varsinaista pakkasrajaa, vaan katsomme aina kokonaisuutta, tuulta, ratsastajien ikää jne., mutta yli -28 asteen pakkasella emme enää missään tapauksessa lähde metsään. Islanninhevonen pärjää kyllä säällä kuin säällä, mutta ihmisellä voi tulla kylmä. Kun pakkasta on yli 20 astetta, vaellukset ovat rauhallisia ja laukkaa ei mennä. Tarvittaessa voimme lyhentää maaston kestoa, jos alkaa palella. Ilmoitamme aina jokaiselle asiakkaalle erikseen mikäli sää aiheuttaa muutoksia ratsastukseen. Kiinnittäkää huomiota pukeutumiseen. Oikein pukeutumalla pärjää kelissä kuin kelissä.

Maksaminen

Maksuvälineenä meille käy käteinen, pankki- ja luottokortti tai Smartumin, Edenredin ja ePassin liikuntasetelit ja -rahat. Etukäteen sovittaessa meiltä saa myös laskun. Tällöin ottakaa kuitti maksusuorituksesta mukaan tullessanne ratsastamaan. Leirit, kurssit ja muut isommat kokonaisuudet maksetaan ennakkoon, joko laskulla tai suoraan tilisiirtona.

Saapuminen tallille

HUOM! Korona poikkeusaikana hevoset ovat valmiiksi varustettuina ja asiakkaita ei päästetä sisälle talliin. Pidetään tallilla asioidessa käsineet kädessä ja toisiimme 2m turvaväli. 

 • Saapukaa tallille varauksen yhteydessä sovittuna aikana. Ilmoitetut ajat ovat aina tallille saapumisaikoja. Yleensä meillä varustetaan hevoset yhdessä, jonka jälkeen lähdetään maastoon. Poikkeuksena kiireisin sesonki ja isot alkeisryhmät. Kahden tunnin maastoon kannattaa varata noin 3h aikaa ja tunnin maastoon kaksi.
 • Parkkipaikat ovat tilan pihaan käännyttäessä heti oikealla, punaisen konehallin seinustalla. Huomaathan, että turvallisuussyistä tallin piha-alueella on moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ajo kielletty.
 • Ohjeistattehan lapsia ja tarvittaessa myös innokkaita aikuisia, että tallin pihapiirissä ei saa juosta
 • Huomioikaa myös, että eläinten aitauksissa on sähköpaimenet ja aitalangoissa kulkee sähkövirta
 • Ohjaaja haastattelee ratsastajat tarvittaessa vielä ennen hevosten jakamista. Tämän jälkeen haetaan hevoset yhdessä tarhasta tai laitumelta.
 • Hevosten tarhoihin tai laitumelle ei saa mennä ilman ohjaajan lupaa.
 • Huomatkaa, että maastoratsastuksen kestoajat ovat noin aikoja. Maaston kesto riippuu mm. siitä millaista vauhtia milloinkin pääsemme hevosilla kulkemaan.
 • Ratsastaessa promilleraja on ehdoton nolla. 

 Vaatetus HUOM.! Talviaikaan kiinnittäkää erityistä huomiota lasten lämpimään pukeutumiseen!

 • Huom. mikäli käyt aktiivisesti muilla talleilla ratsastamassa, niin huolehdithan että kaikki varusteesi on pestyt/desinfioidut, mukaan lukien kengät ja kenkien pohjat. Teille annetaan tarkemmat ohjeet varausta tehdessänne. 
 • Pukeudu sään mukaan. Pue päällesi kuitenkin aina pitkät housut, joissa on hyvä olla ja vaivatonta liikkua. Tarkista, että housuissa ei ole paksuja sisäsaumoja, jotka voivat hiertää ratsastaessa. Housuissa kannattaa välttää myös liukkaita materiaaleja. Ratsastaessa käytetään myös aina pitkähihaista paitaa.
 • Kylmillä ilmoilla laita riittävästi lämmintä päällesi, enemmin liikaa kuin liian vähän. Huomioithan, että vaatteet joilla voi talvella ratsastaa maneesissa, eivät riitä maastoratsastukseen. Ensimmäisenä paleltuvat sormet ja varpaat, joten lämpimät käsineet ja jalkineet ovat ehdoton valinta mukavaan talviratsastukseen. Yhdet sukat tuskin riittävät. Laita tekniset sukat ja villasukat.
 • Kerrospukeudu! Talvella pitkä aluskerrasto, välikerrasto ja toppavaatteet on minimivarustus. Välikerraston päälle voi huoletta laittaa vielä villapaida/villakerraston ja siltikään et läkähdy. Jos sinulla on pilkki- tai kelkkahaalari, se on hyvä valinta päällikerrokseksi.
 • Takin on hyvä olla ennemmin malliltaan napakka kuin lepattava (hevoset voivat säikkyä lepatusta). Kaulaliinan tulee olla takin alla.
 • Kengiksi tulee valita hyvät ja tukevat ulkoilkujalkineet, joissa on hieman korkoa. Vaelluskengät tai kumisaappaat soveltuvat ratsastukseen hyvin. Talvella pue lämpimät talvijalkineet, ei kuitenkaan kumisaappaita! Älä laita myöskään paksuja talvikumisaappaita, ne eivät välttämättä sovi jalustimiin.
 • Pitkät hiukset on aina laitettava kiinni ratsastuksen ajaksi.
 • Kypärä on pakollinen joka ratsastajalla. Tarvittaessa saat sen lainaksi tallilta. Talvella kypärän alle kannattaa pukea kypärämyssy tai tupsuton ohuehko pipo tai huivi. Kypärä on itsessään lämmin, mutta ei suojaa korvia. Kylmillä ilmoilla suosittelemme kypärämyssyä tai buffia, jonka saat naamalle ratsastuksen ajaksi. Lisäksi suosittelemme turvaliivin käyttöä.
 • Ratsastaessa käytetään aina käsineitä, kesät ja talvet. Valitse ratsastukseen soveltuvat käsineet, joilla saa pidettyä ohjista hyvin kiinni. Mieluiten sormikkaat tai ns. kolmisormiset, kylmillä ilmoilla myös rukkaset käyvät. 
 • Sateella tarvitset sadevarusteet. Vaihtovaatteet voi ottaa mukaan, voit vaihtaa ne päällesi ratsastuksen päätteeksi.
 • Tallilla ei ole lukittavia säilytystiloja arvotavaroille. 
 • Huom. isoja, kaulassa roikkuvia kameroita ei voi ottaa mukaan ratsastusretkelle.
 • Ratsastaessa kännykät pidetään äänettömällä ja niihin puhuminen on kielletty.

Peruutukset

Asiakkaan peruuttaessa

Ratsastusvaraukset ovat sitovia eikä niitä voi peruuttaa ilman lääkärintodistusta.

Yli 4hlö maastovaraukset laskutetaan etukäteen eikä niillä ole peruutusoikeutta.

Tuntien rästiminen

Mikäli asiakas sairastuu yllättäen ennen tunteja tai leirin/kurssin aikana on asiakkaalla mahdollisuus tulla suorittamaan maksamansa tunnit ns. rästituntina. Rästitunnit on suoritettava 3kk kuluessa alkuperäisen ajankohdan jälkeen. Rästejä ei voi suorittaa yksityistunteina, vaan ne suoritetaan muiden ryhmien yhteydessä, opettajan ilmoittamina ajankohtina.

Tallin oikeus peruutukseen tai varauksen muuttamiseen ja sään vaikutus ratsastukseen

Pidätämme oikeuden perua ratsastuksen ylivoimaisen esteen (force majeure) sattuessa. Pääosin ratsastamme kuitenkin säistä riippumatta. Myrskyn ollessa vaarallisen voimakasta tai ukkostaessa, voidaan retket/tunnit perua tai niitä voidaan lyhentää tallin puolesta, josta ilmoitamme henkilökohtaisesti. Meillä ei ole varsinaista pakkasrajaa, mutta yli -28 asteen pakkasella emme enää missään tapauksessa lähde metsään. Hevonen pärjää kyllä säällä kuin säällä, mutta ihmisellä voi tulla kylmä. Kun pakkasta on yli 20 astetta, vaellukset ovat rauhallisia ja laukkaa ei mennä. Tarvittaessa voimme lyhentää maaston kestoa, jos tuntuu kylmältä. Ilmoitamme aina jokaiselle asiakkaalle erikseen mikäli sää aiheuttaa muutoksia ratsastukseen. Kiinnittäkää huomiota pukeutumiseen. Oikein pukeutumalla pärjää kelissä kuin kelissä.

Leirien ja kurssien peruutukset

Leiri- ja kurssivaraukset ovat sitovia. Varaus voidaan tehdä puhelimitse, tekstiviestillä tai kirjallisesti esim. sähköpostilla. Varauksen yhteydessä asiakkaalle lähetetään lasku. Maksu suoritetaan kahdessa osassa. Varausmaksu 100€ maksetaan varaushetkellä, jonka jälkeen paikka kurssilla tai leirillä on vahvistettu. Mikäli kurssia ei järjestetä esimerkiksi osanottajapulan vuoksi, palautetaan varausmaksu asiakkaalle. Mikäli asiakas peruu osallistumisensa kurssille, varausmaksua ei palauteta. Mikäli asiakas peruu kurssin tai leirin myöhemmin kuin 14vrk ennen kurssin alkua, niin asiakas on velvollinen maksamaan koko leirin/kurssin hinnan. Loppumaksu on oltava maksettuna 14vrk ennen leirin/kurssin alkua.

Vakuutukset ja ratsastusturvallisuus

On hyvä muistaa, että vaikka hevosemme ovat tarkoin tehtäväänsä valittuja, kilttejä ja rauhallisia kyseessä on kuitenkin elävät eläimet. Siksi jokaisen on hyvä tiedostaa että ratsastukseen liittyy riskejä. Putoamisia  tapahtuu kuitenkin erittäin harvoin ja meillä ei ole sattunut vakavia onnettomuuksia. Raatesalmella panostetaan turvallisuuteen erittäin paljon ja kaikki ohjaajamme ovat koulutettuja hevosalan ammattilaisia.

Tallimme ei vakuuta ratsastajia, mutta hevosillamme on vastuuvakuutus. Suosittelemme liittymistä SRL:n jäseneksi saadaksesi LähiTapiolan tapaturmavakuutuksen. Mikäli sinulla jo on vapaa-ajan tapaturmavakuutus, kannattaa varmistaa, että se kattaa myös mahdolliset ratsastustapaturmat.

Maaston turvallinen kulku

Pyrimme aina järjestämään rennon ja mukavan maastoretken ilman turhaa jäykistelyä. Retken turvallisuuden takaamiseksi muistathan kuitenkin seuraavat asiat:

Maastoratsastusta johtaa maastonvetäjä/ratsastuksenohjaaja. Maastonvetäjä päättää ratsastuksen kulusta. Mikäli maastonvetäjä esimerkiksi katsoo, että ei ole turvallista laukata, niin tätä pitää noudattaa. Maastoratsastuksen kulku suunnitellaan aina kokemattomimman ryhmän jäsenen mukaan. Mikäli haluat tulla ns. vauhtimaastoon, niin kysy varausta tehdessäsi kuinka tällainen olisi mahdollista toteuttaa. Maastossa kuljemme aina jonossa, ohjaajan päättämässä järjestyksessä. Järjestystä ei saa muuttaa ilman ohjaajan lupaa. Ohjaaja vastaa ratsastajien ohjeistuksesta ja opetuksesta, ethän puutu ohjaajan työhön.

Mikäli jokin jäi vielä askarruttamaan mieltäsi voit soittaa meille p. 040-1502 606 tai laittaa sähköpostia varaukset(at)wanharaatesalmi.fi. Vastailemme mielellämme kysymyksiinne.